08 November 2010

Sejarah Pembangunan Setalite.

Sejarah Pembangunan Setalite Sistem Penentududukan.

Sejarah dunia telah berubah apabila Soviet Union telah berjaya melancarkan sebuah setalite yang pertama dan diberi nama Sputnik pada 4 Oktober 1957. Ianya berbetuk sebuah bola yang bergaris pusat sepanjang 58 cm atau 22.8 inci dan seberat 83.6 kg atau 183.9 pound. Masa yang diambil untuk meletakkannya pada orbit adalah selama 98 minit. Ini adalah kejayaan baru dalam perlumbaan angkasa lepas dengan Amerika yang mana boleh mempengaruhi system politik, ketenteraan dan teknologi pada masa itu.

Setalite Sputnik


TRANSIT
telah dibangunkan oleh Applied Physics Laboratory (APL) Johns Hopkins University untuk Tentera Laut Amerika selepas beberapa hari pelancaran Sputnik pada 4 Oktober, 1957, APL terdiri dari George Weiffenbach dan William Guier mampu menentukan orbit Sputnik dengan menganalisa anjakan Doppler dari isyarat-isyarat radionya dalam satu laluan tunggal . Frank McClure, pengerusi APL ' Research Center, membuat rumusan bahawa jika kedudukan satelit dapat dikenal pasti dan boleh diramalkan, maka anjakan Dopplernya boleh digunakan untuk mengesan kedudukan objek di muka bumi.

Pembangunan sistem TRANSIT bermula dalam 1958 dan satu model satelit perintis iaitu Transit 1A telah dilancarkan pada September 1959. Satelit itu gagal untuk mencapai orbit. Setalite kedua iaitu Transit 1B telah berjaya dilancarkan pada 13 April 1960 dengan menggunakan roket Thor-Ablestar.

Satelite TransitNAVSTAR
adalah System Navigation menggunakan Timing And Ranging.

Reka bentuk 24 setalite dalam enam orbit telah di wujudkan oleh Amerika Syarikat pada tahun 1973 dan satelit pertama telah dilancarkan dalam 1978.


Orbit Setalite


Satelit-satelit NAVSTAR mengelilingi Bumi dua kali sehari. Sekurang-kurangnya empat setalite berada dalam empat sukuan pada setiap masa untuk memancarkan isyarat ke permukaan bumi.

Setalite NAVSTAR


Pada tahun1994 satu gugusan sebanyak 24 satelit telah diwujudkan yang mana dapat membantu dalam menentukan kedudukan di muka bumi dan NAVSTAR beroperasi sepenuhnya pada April 1995. Presiden Bill Clinton mengisytiharkan GPS boleh digunakan untuk dua tujuan iaitu untuk kegunaan awam dan ketenteraan pada tahun 1996.

Pada tahun 1997 perancangan permodenan GPS telah bermula, dimana sistem GPS telah di aplikasikan bagi tujuan survey dan maping dan lain-lain kegunaan dengan bagitu meluas sekali,

Semua gambar ehsan dari NASA

No comments: